Küresel varlık yöneticileri politika değişikliklerinin ortasında Çin’deki fırsatı görüyor
Çarşamba günü konuşan üst düzey yöneticilere göre küresel varlık yöneticileri, ekonomi politikasındaki değişiklikler ve bu değişikliklerin yarattığı yatırım fırsatları nedeniyle Çin’e uzun vadeli yatırımlar yapıyor. Hong Kong’da düzenlenen Küresel Finans Direktörü Yatırım Zirvesi’nde konuşan yöneticiler, Çin’in mevcut ekonomik yavaşlamasına ve gayrimenkul sektöründeki büyük borç krizine rağmen iyimser olduklarını belirtti.
BlackRock’un küresel müşteri departmanı başkanı Mark Wiedman, Çin’in ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci sermaye piyasası konumuna vurgu yaparak, Çin’in uzun vadede küresel yatırım portföyünün bir parçası olması gerektiğini belirtti. Wiedman, Çin’de, bireylerin tasarruflarını gayrimenkul ve vadeli mevduatlardan uzaklaştırmasıyla gelecekteki yatırımların sermaye piyasaları tarafından daha fazla yönlendirileceğini görecek önemli bir politika değişikliği görüyor.
Capital Group CEO’su Mike Gitlin de bu görüşleri yineleyerek Çin ekonomisinin büyük bir dönüşüm geçirdiğine dikkat çekti. Gitlin, bu politika değişikliklerinin yönüne yönelmenin yatırımcılar için daha iyi fırsatlar sağlayabileceğini öne sürdü.
Zorluklara rağmen Çin Halk Bankası (PBOC) Başkanı Pan Gongsheng, Çin’in yıllık %5 büyüme hedefine ulaşabileceğine olan inancını dile getirdi. Securities Times’a göre bu tahmin, üretim ve tüketimde istikrarlı bir toparlanma ve istihdam ile tüketici fiyatlarında genel istikrarla birlikte ekonomik büyüme ivmesinin iyileştiğine dair işaretlerle destekleniyor.
Fidelity International CEO’su Anne Richards ve Invesco Başkanı ve CEO’su Andrew Schlossberg de sırasıyla Çin’in küresel ekonomideki önemini ve Çinli şirketlerin güçlenen kalitesini vurguladı. Her iki yönetici de bunları yatırım fırsatları yaratmanın temel faktörleri olarak görüyor.
Ancak ekonomistler, yıllarca altyapıya yapılan yoğun yatırımlar, Kovid-19 salgınını kontrol altına almak için ödenen büyük faturalar ve derinleşen emlak krizi sonrasında borç yüklü belediyelerin Çin ekonomisi için büyük bir risk oluşturacağı yönündeki endişelerini dile getirdi. Buna cevaben hükümet emlak piyasasını ve daha geniş anlamda ekonomiyi desteklemek için önlemler aldı, ancak bunlar henüz talebi önemli ölçüde artırmadı.
Çarşamba günü Singapur’da düzenlenen bir forumda HSBC Grup CEO’su Noel Quinn, Çin anakarasının dışına açılmak isteyen Çinli müşterilerin işlerinde %70’lik bir artış olduğunu belirtti. Quinn ayrıca bu yıl Çin anakarasından Hong Kong’a servet akışında üç ila dört kat artış olduğunu bildirdi.
Bu değişikliklere rağmen, Salı günü Hong Kong’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan PBOC Lider Yardımcısı Zhang Qingsong, bazı yerel yönetim borçlarında “yapısal sorunların” devam ettiğini kabul etmesine rağmen Çin ekonomisinin durumu hakkında çok az endişe duyduğunu ifade etti.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.