Ekonomi

Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar: Şubat ayında piyasada bulunan 41 ürünün 31’inde fiyatlar arttı

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, şubat ayında üretici ile piyasa arasındaki fiyat farklılıklarını değerlendirdi.

Üretici ile orta halli arasındaki fiyat farkının şubat ayında en yüksek elmada yüzde 251,6 ile elmada arttığına dikkati çeken elmada fiyat artışının yüzde 229, limonda yüzde 218,7, kırmızı mercimekte yüzde 216,9, elmada yüzde 180,8 olduğu kaydedildi. kuru incirde, kuru üzümde yüzde 180,8. 176.3 ile pırasaA, yüzde 159,7 ile marul, yüzde 159.6 ile ıspanak,Bunu yüzde 150,7 ile maydanozun izlediğini belirtti.

Bayraktar, Üreticide 5 lira olan elma tüketiciye 17 liradan 58 kuruşa,25 liradan kuru üzümün 82 lira 24 kuruşa, limonun 5 liradan 25 kuruşa 16 liradan 73 kuruşa, kırmızı mercimeğin 13 liradan 84 kuruşa 43 liradan 86 kuruşa satıldığını belirtti.

Bayraktar, pazardaki 41 eserden 31’inde fiyat artışı, 10’unda ise fiyat düşüşü yaşandığını bildirdi. “Pazarda fiyatı en çok artan ürün yüzde 29,4 ile domates oldu. Domatesteki fiyat artışını yüzde 28 ile karnabahar, yüzde 21,8 ile lahana, yüzde 20,4 ile dana eti ve yüzde 17,7 ile patlıcan takip etti.” en çok yüzde 15,3 ile ıspanak oldu. Ispanak fiyatındaki düşüşü yüzde 6,2 ile yeşil mercimek, yüzde 6,0 ile limon ve yüzde 2,7 ile mısırözü yağı izledi.”sözlerini kullandı.

Bayraktar, şubat ayında yaptığı 33 işin 19’unda fiyat artışı olurken, 5’inde fiyat düşüşü yaşandığına, 9’unda ise fiyat değişikliği olmadığına dikkat çekti. “Şubat ayında üreticide en fazla fiyat düşüşü yaşanan ürün yüzde 22,5 ile patates oldu. Patates fiyatındaki düşüşü yüzde 12,5 ile limon, yüzde 8,7 ile lahana, yüzde 6,3 ile maydanoz ve yüzde 5,5 ile ıspanak izledi. En yüksek fiyat artışı yüzde 68,9 ile patlıcan, yüzde 67,6 ile soğan, yüzde 57,5 ​​ile karnabahar, yüzde 54,3 ile domates, yüzde 47,8 ile portakal, yüzde 47,4 ile kabakta görüldü.”değerlendirmesini yaptı.

Patlıcan, domates, kabak ve hıyarda soğuk hava nedeniyle üreticide arzın azalmasının fiyatları yükselttiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Depodaki ürünlerin azalması ve yeni ürün hasadının başlamamış olması fiyatları yükseltti. Portakal, karnabahar, havuç ve pırasa hasadının sonuna gelinmesi nedeniyle fiyatlarda artış yaşandı. Arz ve talepteki değişim et fiyatlarının artmasına neden oldu.”

Bayraktar, gübre fiyatlarındaki düşüşün son 4 aydır devam ettiğine işaret ederek, üretim maliyetlerinin düşürülmesi için gübre fiyatlarının tekrar yükselmemesi için önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort